Jaarverslag 2018

 

E.H.B.O. vereniging    Achterveld
Secretariaat: Alcantarahof 4
  3791WB  Achterveld
Telefoon: 0342-452324

Jaarverslag van de E.H.B.O. vereniging Achterveld van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018.

Bestuurssamenstelling:
Voorzitter:   Ben van Middelaar
Secretaris:   Corrie van den Hengel
Penningmeester:  Bep Eggenkamp
Materiaalbeheer:  Gerbrand van Dijk
Algemeen:   Petra van den Hengel

Arts docent herhalingslessen:  Dr. W. Koch
Kader instructeur:   Mevr. E. de Leeuw
Kader instructeur:   Mevr. T. Verhoef
Reanimatie-instructeur :                           Mevr. E. de Leeuw 
     Mevr. T. Verhoef
Jeugd EHBO instructeur:  Mevr. B. de Looze

In het jaar 2018 is het bestuur 8 keer in vergadering bijeen geweest. Dit jaar is er veel overleg geweest met de EHBO vereniging Leusden en de gemeenteraad van Leusden over het reanimatiebeleid en gebruik van AED binnen de gemeente.  Er is geld beschikbaar gesteld om AED apparaten aan te schaffen die goed  bereikbaar zijn voor burgers. In Achterveld is het behoorlijk geregeld, maar er kunnen nog wat AED’s in buitenkasten bij.  Wij vinden het als bestuur  belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren, dit is de basis van de eerste hulp verlening naast het AED apparaat. We zijn nog in overleg en er komt langzamerhand wat beweging in richting Achterveld.

We kunnen melden dat  Threes Verhoef inmiddels haar instructeurs diploma heeft behaald en dat zij naast Ellen de lessen verzorgd met ingang van het nieuwe seizoen. Voor iedereen is dit even wennen  maar wij zijn heel tevreden over haar inzet. Ellen de Leeuw heeft aangegeven te willen stoppen met les geven per 01-01-2019. Indien nodig kunnen we nog steeds een beroep op haar doen. Het bestuur heeft haar als afscheid een boeket bloemen gebracht met een dinerbon. Daarnaast heeft de voorzitter Ben van Middelaar besloten ook de opleiding te gaan volgen tot kaderinstructeur. Ben doet dit naast zijn werk en zal nog enkele examens af moeten ronden voor hij klaar is.

Op 6 november 2018 kregen we het droevige bericht dat ons erelid Dhr. W. Hilverts is overleden op 93 jarige leeftijd. Vanuit het bestuur hebben we afscheid van hem genomen.

Per 31 december 2018 staan 65 leden geregistreerd waarvan enkelen zonder geldig eenheidsdiploma. Er zijn 2 ere leden: Mevr. R. Vos – Voskuilen en Berend Schaeffner.

De kosten voor de opleiding eerste hulp verlener inclusief reanimatie en AED bediener zijn ten opzichte van voorgaande jaren onveranderd en bedragen € 165,00 voor particulieren.
De kosten voor bedrijven bedragen € 330,00.
Voor een reanimatie cursus en AED training bedragen de kosten €40,00.
De kosten voor een herhalingsles van reanimatie bedragen €10,00.

De jaarlijkse contributie voor lidmaatschap blijft € 30,00.

Verbandposten:
In totaal zijn er 10 verbandposten in Achterveld en omgeving.
Mevr. Eggenkamp  Hessenweg 122     Achterveld
Mevr. Hak   v. Oldenbarneveldstraat 74   Achterveld
Mevr. Van Ruitenbeek  Verjaagde ruiterweg 19    Achterveld
Mevr. Schouten  Hessenweg 190a    Achterveld
Mevr. Verhoef   Hessenweg 66     Stoutenburg
Mevr. Vos   Rentinckstraat 14    Achterveld
Mevr. Voskuilen  Hessenweg 203     Achterveld
Mevr. v.d. Berg   Walter v. Amersfoortstraat 27  Achterveld

Posten:
Dit jaar heeft Petra v.d. Hengel het verdelen van de posters weer geregeld, vanuit het bestuur zijn we heel tevreden met de manier waarop zij het heeft verzorgt. Alles wordt via de mail naar de leden gestuurd zodat iedereen zich op tijd kan aanmelden. Soms moet er een extra mailtje worden gestuurd om het rond te krijgen maar meestal krijgt ze alles wel rond. Het is niet de bedoeling dat er nog extra wordt gebeld, dit vraagt te veel extra tijd, dus leden houd je mailbox in de gaten. Het is de bedoeling dat er wel wordt gereageerd op de mail, ook als je niet kunt posten.

Overzicht posten:
datum plaats activiteit aantal
20 jan. Ons gebouw verrassingsfeest 2
9 feb Ons gebouw carnaval 2
10 feb Ons gebouw carnaval 2
11 feb Ons gebouw carnaval 3
11 feb Ons gebouw carnaval 2
12 feb Ons Gebouw carnaval 2
11 feb Optocht/carnaval carnaval 6
7 april ploegdag Vallei horstee 2
14 april Tractor tour rit  2
27 april Ons Gebouw Konings dag 2
28 april Kings ride tourtocht 2
22-25 mei Klompen vierdaagse  2
30 mei SVA schoolvoetbal 1
2 juni skeeleren  8
24 juni Veluwe hal Barneveld Kattententoonstelling 2
29 juni Barneveld Redneckfestival 2
15 tm 20  juli SVA bouwdorp
22 tm 28 juli Tour de junior 
25 juli Achterveld braderie 2
25 aug. Moespot rommelmarkt 2
16 sept Koetshuis Stoutenburg Thema dag 2
27 okt. Ons Gebouw Tribute to the Cats 2
17 nov Hessenweg 110 tentfeest 2
11 nov. Moespot Sint maarten 2
24 nov Achterveld Sinterklaasintocht 1 (piet)
27 dec Mechangroep tractorshow 2
28 dec. Mechangroep tractorshow 2
2 april Leusden kofferbakmarkt 1
21 april Leusden kofferbakmarkt 2
21 mei Leusden Kofferbakmarkt 2
17 juni Leusden kofferbakmarkt 1
2 juni Moespot Café racer dag 2
  
   
  
   
Lotussen:
De vereniging telt 4 leden met de aantekening voor lotus:  Mariëlle Voskuilen,  Threes Verhoef, Marriët van Dijk en Herman van Burgsteeden.  Met het carrousel en de grote oefening worden ze regelmatig ingezet. Daar Threes onze instructeur is kan ze tijdens de lessen niet meer lotus spelen.

Herhalingslessen:
Ieder jaar worden er 10 herhalingslessen gegeven om iedereen de kans te geven het diploma geldig te houden. Elk najaar en voorjaar hebben we een gevarieerd aanbod waarvan  2 reanimatie en AED bedienen. Het lesprogramma staat in De Hechting zodat iedereen ruimte genoeg heeft de lessen te volgen. Een tijdelijke stop door omstandigheden kan altijd in overleg met een van de docenten of het bestuur. Als men te lang verzuimd heeft de lessen te volgen zonder geldige reden is het niet verantwoord het diploma te verlengen, tijdens het posten moeten we als EHBOer wel van aanpakken weten met de geleerde kennis. Ook dit jaar besloten om een extra competentieavonden  in te voeren, de kandidaten moeten zich zelf goed voorbereiden en krijgen dan een toets over de lessen die in dat seizoen zijn gegeven. De instructeur is bevoegd om de competenties bij te houden en indien nodig in te laten zien aan het oranje kruis.

Nieuwe Cursus:
Dit najaar 09-10-2018 is er een nieuwe cursus EHBO gestart met 10 deelnemers. Het bestuur heeft flyers rondgebracht in het dorp, een artikel in de Leusder krant en het Trefpunt.  De cursus is gegeven door Threes Verhoef met Gerbrand als ondersteuning en Ben van Middelaar als stagiare. Op 26 maart zijn er 8 kandidaten die het examen hebben afgelegd met positief resultaat. Zij krijgen hun diploma uitgereikt na de jaarvergadering 23 april.

AED:
Het AED traject loopt goed. In Achterveld zijn er drie, bij verzorgingshuis Sint Jozef, cafetaria De Arkel en bij De Heelkom. In Stoutenburg is er een geplaatst bij van Ravenhorst mode en wonen. De mensen die op de flyer staan vermeld krijgen de gelegenheid om mee te trainen met de reanimatieavonden van de hartstichting. In het voorjaar 2019 hopen we weer een reanimatie cursus te kunnen geven.

Jeugd EHBO:
Zoals ieder jaar wordt er in groep 8 van de Sint Jozefschool een jeugd EHBO cursus gegeven aan 24 onder de leiding van Bianca de Looze. De praktijklessen zijn ondersteunt door Ida v.d. Tweel. Dit schooljaar is er weer een cursus van start gegaan met 27 leerlingen. Van een bedrijf uit Nijkerk dat touringcars aan past naar de Nederlandse normen hebben we 34 verbandtrommels aangeboden gekregen. De leerlingen van groep 8 hebben allemaal een verbandtrommel ontvangen. De overigen zijn naar de Oekraïne gegaan tijdens de WALO reis.
De Hechting:
Ieder jaar is het weer een hele klus om deze in elkaar te zetten, dit onder de eindredactie van Lida van Dijk.  Het verslag van de jaarvergadering en de agenda met de herhalingslessen worden hierin vermeld zodat iedereen ruim op tijd de data kan inplannen voor de herhalingslessen. In de Hechting heeft de penningmeester een artikel geschreven voor de overdracht van de penningmeester. Hierop hebben we Dorien Steenbeek bereid gevonden dit op zich te nemen. Dorien is dit najaar gestart met de EHBO cursus, maar heeft door omstandigheden besloten geen examen te doen. Tevens is zij bereid om de plaats in het bestuur van Bep over te nemen.

Algemene ledenvergadering:
Dit jaar is de ALV gehouden op dinsdag 17 april, het verslag staat vermeld in de hechting. Na afloop van de vergadering hebben we Ree van Heemskerk uitgenodigd om ons uit te leggen wat de vrijwillige brandweer allemaal doet.

Het bestuur van de EHBO vereniging heeft u enig inzicht gegeven over de activiteiten van de vereniging. We kijken terug op een roerig jaar en danken een ieder die zich heeft ingezet voor de vereniging. 

Achterveld maart 2019
EHBO  vereniging Achterveld
Voorzitter: B. van Middelaar
Secretaris: C. van den Hengel